maanantaina, heinäkuuta 06, 2015

Yksinkertainen sämpyläresepti :D

Mulle tuli tos jokuaika sitten pieni siivousvimma ja totesin et keittiön kuivakaappi on ääriään myöten täynnä ja otin sit projektiks alkaa tyhjentää sitä. Kaapin perukoilla oli melkein täysi pussi vehnäjauhoja ja kuivahiivaakin paketti ja niistä sit päätin leipoo ihan oikeita sämpylöitä :D Viimeks sellasia oon tehny ehkä lähemmäs 10 vuotta sitten, joten vähän joutu googlaileen et miten sellanen onnistuukaan ja kun löysin jotkut suuntaa-antavat neuvot niin laitoin sitte hihat heiluun :D




Tarvikkeet:
 
- 0,5 l vettä
- Pussi kuivahiivaa (Rainbow, 11g pussi)
- 1,2 l vehnäjauhoja (noin suunnilleen, voi olla enemmän tai vähemmänkin)
- 2 tl suolaa
- 1 rkl sokeria
- Vähän oliiviöljyä
 
 
Lämmitä vesi vähän kädenlämpöistä lämpimämmäksi (ehkä 40 astetta?) ja liuota sinne pussi kuivahiivaa.

Sekoita joukkoon suola, sokeri ja suunnilleen puolet vehnäjauhoista.

Lorauta sekaan oliiviöljyä.

Kaada loput vehnäjauhoista mukaan pikkuhiljaa ja vaivaa taikinaksi.

Anna kohota lämpimässä kaksinkertaiseksi. Itse annoin sen olla ehkä reilun tunnin.

Muotoile taikinasta pitkula, paloittele se sopiviin osiin ja pyörittele osioista hyvän mallisia sämpylöitä leivinpaperilla päällystetylle pellille.

Kohota sämpylöitä vielä puolen tunnin ajan.

Paista n 10 min 225 asteessa.

Valmis!


Hyviä tuli, enkä muistanutkaan edes miten helppoo ja nopeeta hommaa toi on. Sit kun mulla on taas parempi keittiö ja joku jolle kokkailla niin todellakin meinaan leipoa useemmin :,3

Kuka meinaa kokeilla reseptiä?
Entä onko teistä joku kova leipomaan ja mikä on teidän bravuuri?

9 kommenttia :

  1. Leivoin ennen paljonki kun oon ihan koulun käyny alalle,mut nyt se on vaan hiukan jääny.Ehkä jossain vaiheessa taas innostuu kun vauvakin kasvaa ja jää aikaa =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, sitten onkin hyvä just leipoo kaikki leivät ja sämpylät ite ja muuta kivaa! :) Vieraille pullaa jne! Oot varmasti tosi taitava leipomaan!

      Poista
  2. Eppäilen vähän että ekalla kerralla noin hyvin onnistuu, mutta hyvin olet jaksanut vaivata (käsin?) ja kohottaa.
    Itse teen vaaleankin leivän hapanjuureen ja osin täysjyvä tai ruisjauhoon, niin tulee makua jos siitä tykkää.
    Inpsiraation sain tästä: Jan Hedhs stora bok om bröd, mutta on äijällä suomenkielinenkin kirja jota näkyy ainakin kirjastoissa.
    Tykkään myös leivän tai sämpylän rapeasta pinnasta, jonka saa höyryllä: esim vesiastia uuniin tai suihkepullosta tai yksinkertaisesti vain kaatamalla vähän vettä kuuman uunin pohjalle. Uunithan on vähän erilaisia, mutta ilman leivinkiveä: esilämmitys noin 230 asteeseen, sitten leivät uuniin ja vesi kanssa ja asteet 200, ettei pala. Mikä on muuten makuasia, aikamoisen verran noitakin tummemmat maistuu vielä.
    Varsinkin leivässä, miksei sämpylässäkin, paljon ulkonäköön vaikuttaa kunnon jauhotus leivottaessa ja viiltely. Aattelin ku vaikutat himppusen ulkonäkökeskeiseltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän malliin onnistu, vaivasin henkisesti ja kohotin kyllä kun unohdin koko taikinan upotessani vauva.fi foorumin antimiin.

      Nii ja mä kyllä viiltelin itteeni leipoessa mut ei niistä silti erityisen kauniita tullu? Siks jätin syömättäki ku ei vastannu mun standardeja ulkonäön puolesta :O

      Poista
  3. Ok ehkä piilovittumaisin anonyymikommentti toi vaikutat vähän ulkonäkökeskeiseltä xD muuten oisin voinu koittaa noita hyvänkuulosia vinkkejä mut niskavillat nous pystyyn

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikeastaan lopulta liiankin ilmeinen, joku ulkonäkösuuntautunut tai visuaalisesti orientoitunut olisi ollut nokkelampi, mutta halusin tehoja vastatakseni, että "ethän ota nättiin nokkaas" ;) Ja siis itse asia oikeasti toimii: tulee tummalle leivän pinnalle vaaleaa visuaalista elementtiä, ja kohotessa laajenneiden viiltojen tummat laikut antaa efektiä - tulee ihan proffesionaalisen näköstä jälkeä, kokeile! tv. Puppetmaster ;D

      Poista
  4. vitsi, että näyttääkin hyvältä! :)
    http://matildaselin.blogspot.fi/2015/07/borga-and-qa.html

    VastaaPoista